zaterdag 5 oktober 2013

Sperziebonensinaasappelsalade - peulenparade

Vorige week mochten mijn afhalers via Thuisafgehaald weer hun bordje aan onze tafel opeten. Ik probeer dan altijd thematisch te koken. Dat klinkt zwaarder dan het is hoor. Omdat er vaak toch zo'n 10 mensen aan tafel zitten, maak ik meerdere gerechten. Om ervoor te zorgen dat het een beetje bij elkaar past, kook ik dus aan de hand van een thema. Afgelopen keer was dat de peulenparade. Een goed initiatief van urgenda en de bruine bonenbende om Nederland meer peulvruchten te laten eten. En dat is dus meer dan alleen een bruine boon.
Kikkererwten gebruik ik al wel langer, maar de andere soorten bonen zijn meer iets van de laatste 2 jaar. Er is echt veel keus. Zelf week en kook ik altijd gedroogde bonen en vries die in porties van 200 gram in, maar ook in blik is er veel keus. Gelukkig is mannetje Q ook gedeeltelijk om. Bonen in een chili, als tortillavulling, dat gaat er nu wel in. Kikkererwten jammer genoeg nog niet.
Om terug te komen op de thuisafgehaald bij mij thuis, dit stond er op tafel:
  • erwtensoep maar dan van gele spliterwten met wat komijn, koriander, knoflook en reepjes snijbiet erdoor.
  • salade van sperziebonen, sinaasappel, hazelnoten en iets geitenkaas
  • schotel van gegrilde courgette, linzen, appel, tomaatjes en peterseliedressing
  • tacovulling van zwarte bonen en gepofte zoete aardappel
  • humus (van kikkererwten) met turks brood
  • als toetje een cake met daarin stukjes chocola en bitterkoekjes; dus misschien zaten daar ook nog wel witte bonen in

Sperziebonensinaasappelsalade

  • 600 gram sperziebonen
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • peper, zout
  • 50 gram hazelnoten
  • 50-100 gram zachte geitenkaas
Snijd de puntjes van de sperziebonen en trek eventuele draden mee. Breng een pan water aan de kook met wat zout en doe de boontjes in de pan als het water kookt. Kook ze 5-8 minuten tot ze net gaar zijn. Giet af en spoel onder koud water af tot ze zijn afgekoeld. Laat ze uitlekken in een zeef of vergiet. 
Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de schil er af. Snijd beide sinaasappels zo dik dat het wit meekomt. Vang het sap op. Snijd de sinaasappels in kwarten, haal het wit uit het midden en snijd in stukjes. Klop van het opgevangen sinaasappelsap, olie en azijn een dressing en breng op smaak met peper en zout. 
Rooster de hazelnoten even in een droge koekenpan en hak ze daarna grof. 
Meng de sperziebonen met de dressing en schep de stukjes sinaasappel erdoor. Doe over in een mooie schaal. Bestrooi met de hazelnoten en verkruimel de kaas erboven. 

1 opmerking: