dinsdag 3 september 2013

Bloemkool met tomaat en dille en kappertjesmosterddressing

Een weekje geleden hadden we weer een volle tafel. Ik deed weer een thuisafgehaald bij thuis. In plaats van dat mensen met hun bakje een maaltijd afhalen, mogen ze bij ons de maaltijd opeten. Zitten wij, en zij natuurlijk ook, met min of meer vreemden aan tafel. Even wennen, maar het wordt altijd een gezellige maaltijd. De laatste keer weer een Ottolenghi-feestje. Een van de gerechten was deze bloemkool met tomaat en dille.
Ja, en voor hoeveel personen is dit dan? Dat ligt natuurlijk aan de grootte van de bloemkool, maar 800-1000 gram bloemkool heb je zo. Maar ook aan wat je er verder bij eet. Maar maak gewoon een grote schaal, de rest is de volgende dag heerlijk als lunch.

Bloemkool met tomaat, dille en kappertjes

  • 1 bloemkool, in kleine roosjes
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • peper, zout
  • half bosje dille (±30 gram)
  • 300 gram kerstomaatjes, gehalveerd
Breng gezouten water aan de kook. Als het water kookt, doe dan de bloemkool erin. Kook de bloemkoolroosjes in 3-5 minuten net gaar. Giet ze af en spoel ze koud onder stromend water. Laat uitlekken in een vergiet. 
Hak de kappertjes grof. Meng ze met 3 eetlepels olie, de mosterd en de azijn tot een dressing. Proef er zout of peper bij moet, maar waarschijnlijk hoeft dat niet.
Hak de dille fijn.
Meng de bloemkoolroosjes met de rest van de olie en iets peper en zout. Verhit een grillpan tot heet. Gril de bloemkoolroosjes hierin ± 2 minuten aan elke kant. Doe ze in een schaal en schep de dressing door de warme bloemkool. Meng ook de dille en de tomaatjes erdoor. 
Serveer lauw of afgekoeld. 

(bron: iets aangepast recept uit Ottolenghi - Het Kookboek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten