dinsdag 17 januari 2012

Chocoladetaart

Afgelopen weekend heb ik voor vrienden hun familienieuwjaarsborrel gecaterd. Ik maakte de volgende smeersels, soep, salades en taarten:
Hier de chocoladetaart. De komende dagen de rest (in willekeurige volgorde).


Chocoladetaart

(springvorm met doorsnee van 23 cm)

deeg (3-4 porties):
  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water
  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
Meng de boter, basterdsuiker, zout, ei en water in de keukenmachine. Meng daarna, met de kneedhaak, de bloem en het bakpoeder erdoor. Verdeel in 3-4 porties en laat het een paar uur rusten in de koelkast voordat je het gaat gebruiken. De andere porties kun je invriezen. 

vulling:
  • 250 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 2 deciliter slagroom
  • eventueel wat poedersuiker
  • 1 ei
Rol een portie deeg uit tot een rond lap van ongeveer 2mm dik. Bekleed de met bakpapier beklede en ingevette vorm ermee. 
Doe de slagroom en chocolade in een hittebestendige kom. Hang boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Roer af en toe voorzichtig. Laat een beetje afkoelen. 
Splits het ei. Roer de eidooier door het chocoladeroommengsel. Proef. Als je vindt dat het niet zoet genoeg is, meng je er nog wat poedersuiker door. Klop het eiwit stijf. Spatel dit voorzichtig door het chocolademengsel. Giet de vulling in de taartvorm. Bak de taart op 170C in ongeveer 30 minuten gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten