maandag 3 mei 2010

Chocoladetoffeevierkantjes

Dit is een Ballymaloerecept. In het Engels worden ze ook wel millionaire´s squares genoemd. Ik denk omdat er bij elkaar een pound boter in gaat. En nog suiker en gecondenseerde melk. Dus in kleine stukjes snijden...

De golden syrup die door dit recept gehad heb ik bij de AH XL kunnen vinden van het Engelse merk Lyle. Ik denk dat je het in dit recept ook wel kunt vervangen door lichte suikerstroop (geeft wel een iets andere smaak) of zelfs kunt weglaten. Uit boter, suiker en gecondenseerde melk moet ook toffee kunnen ontstaan.


Chocoladefudgevierkantjes

(rechthoekige vorm van 25 bij 35 cm)
  • bodem:
    • foto-karamel-chocolade
    • 350 gram zelfrijzend bakmeel
    • 225 gram boter - in kleine stukjes
    • 110 gram basterdsuiker
  • fudgelaag:
    • 175 gram kristalsuiker
    • 225 gram boter
    • 4 eetlepels golden syrup (kandijstroop)
    • 1 blikje (397 gram) gecondenseerde melk
  • chocoladelaag:
    • 200 gram pure chocolade
Meng het zelfrijzend bakmeel, de boter en de basterdsuiker in een keukenmachine totdat het een bal vormt. Druk het deeg uit in de licht ingevette vorm. Prik de bovenkant in met een vork. Zo voorkom je dat het teveel rijst. Bak de deegbodem in 15-20 minuten op 180 C lichtbruin. Laat afkoelen.
Smelt voor de vulling de boter op laag vuur. Voeg de suiker toe en roer. Voeg dan de golden syrup toe en roer die door het mengsel. Voeg als laatste de gecondenseerde melk toe. Blijf roeren totdat het mengsel de goede consistentie heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Test door een drupje van de toffee in een glas ijskoud water te laten vallen. De toffee mag niet uitvloeien maar ook niet keihard zijn. Laat tijdens het roeren het vuur laag staan. Af en toe kun je het even hoger zetten, maar blijf goed roeren en pas op voor verbranden.  Smeer de toffee over de deegbodem uit en laat afkoelen.
Smelt de chocolade in een kom boven bijna kokend water. Bedek de toffeelaag met gesmolten chocolade. Laat afkoelen. 
Snijd de koek in vierkantjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten