maandag 9 februari 2009

Koolraap - gegrilde koolraap en pompoen met pittige tomatensaus

En toen zat er een koolraap in het groentepakket. Zaterdag was er een eter bij die iets lekkers wel kon waarderen. Koolraap alleen oogt een beetje saai, en er lag nog een klein pompoentje (maximaal een halve kilo), dus heb ik het volgende bedacht.


Gegrilde koolraap en pompoen met pittige tomatensaus

(3 personen)
  • 500 gram koolraap
  • 250 gram pompoen
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/4 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl paprikapoeder
  • wat blaadjes munt
  • 2 el olijfolie
  • grof zeezout
Schil de koolraap en snijd dezen in plakken van een halve cm dik. Snijd de pompoen in schijven van dezelfde dikte. Kook de koolraap in een laagje water 10 minuten voor. Haal uit het water en laat even uitlekken.
Begin, terwijl de koolraap kookt, met de tomatensaus. Verhit in een braadpan de olie en fruit de ui hierin goudbruin. Bak dan peper en de uitgeperste tenen knoflook mee. Bak de tomatenpuree even mee. Doe dan de gepelde tomaten en de specerijen erbij. Maak de tomaten wat kleiner. Laat 15-20 minuten sudderen.
Verhit een grillpan totdat deze heet is. Bestrijk dun met olie. Gril de koolraap en pompoen in een paar minuten gaar. Waarschijnlijk moet dit in porties. Schep gare groente in een schaal en bestrooi met wat grof zeezout.
Knip de munt fijn boven de tomatensaus. Proef de saus en doe er eventueel zout naar smaak bij.

Serveer de groente met de tomatensaus.

Wij aten er pitabroodjes en knoflookmuntyoghurt bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten